За този блог
Гласове: 83
Постинг
21.01.2011 11:41 -
Мястото на ориза в менюто ни
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 10784 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 21.01.2011 11:52
Прочетен: 10784 Коментари: 1 Гласове:
1
Последна промяна: 21.01.2011 11:52
Здравейте, приятели!
Навярно всеки се е запитвал - има ли място ориза в менюто ни? Напълнява ли се? А отслабва ли се? Правилен ли е или грешен? Запомнете: Всичко е правилно, но в правилното часово време!
Реших да споделя тази статия, защото голям процент от хората живеят с грешното твърдение, че оризът не е полезен. В следващите няколко реда ще установите именно ползата от консумацията на ориз, значението му, както и някои важни цифрени стойности.
Учени са доказали, че консумацията на ориз е изключително полезна. Той съдържа богата гама от липиди, протеини (около 5 гр), въглехидрати(90 гр) на всеки 100 гр. продукт. Освен че доставя много ценни витамини, концентрацията на сложни захари осигурява бавно и дълготрайно доставяне на енергия под формата на АТФ за мускулите. Хубаво е оризовите ястия (ориз с гъби, ориз със зеленчуци) да се консумират 2-3 часа преди тренировка, за да може да бъдат максимално усвоени и да отделят максимално количество необходима за тренировката енергия. Същото важи и за неспортуващи хора - колкото по-рано, толкова по-добре. Оризът за обяд ще даде голямо количество енергия, което с дневните движения ще бъде изразходвано - разходки, работа, работа на жлезите, мускулите. Вечерното меню трябва да се абстрахира от участието на въглехидрати. В противен случай те няма да бъдат изразходвани и ще се натрупат като подкожни мазнини.
Най-общо казано съществува два вида ориз: кафяв и бял.
В белия ориз се срещат протеини, които се храносмилят значително по-лесно. Разбира се, всички сме гледали филми с Джеки Чан, Джет Лий и тем подобни "кечисти", които на филмите незнайно защо ядат кафяв ориз (например сцена с Джеки Чан от Карате кид 2010). Защо азиатците предпочитат кафявия ориз?
Отговорът е открит. Учени са установили, че в кафявия ориз има детергенти, които унищожават попаднали вредни протеини в организма. Кафявият ориз съдържа активни съставки, които прочиства кръвоносната система от излишен лош холестерол и спомагат за поддържането на нормални стойности в организма, което от своя страна понижава риска за увреждане на сърдечносъдовата система.
Доказателство за това може да бъде и фактът, че в Китай има много по-малко страдащи от инфаркт на миокарда под всяка форма (масивен, лек, остър), за разлика от всяка друга страна, в чиято култура оризът липсва като важен елемент от хранителния рацион.
Кафявият ориз доставя 13,1 гр вода, 7,4 гр чист протеин, 2,2 гр мазнини, 75,4 гр СЛОЖНИ въглехидрати. Обща енергийна стойност: 360 ккал.
Именно тези показатели показват защо оризът има толкова важно и мащабно значение в бодибилдинга.
Желая здраве на всички! Благодаря, че следите рубриката ми!
Успех в залата и късмет в живота на всички!
Навярно всеки се е запитвал - има ли място ориза в менюто ни? Напълнява ли се? А отслабва ли се? Правилен ли е или грешен? Запомнете: Всичко е правилно, но в правилното часово време!
Реших да споделя тази статия, защото голям процент от хората живеят с грешното твърдение, че оризът не е полезен. В следващите няколко реда ще установите именно ползата от консумацията на ориз, значението му, както и някои важни цифрени стойности.
Учени са доказали, че консумацията на ориз е изключително полезна. Той съдържа богата гама от липиди, протеини (около 5 гр), въглехидрати(90 гр) на всеки 100 гр. продукт. Освен че доставя много ценни витамини, концентрацията на сложни захари осигурява бавно и дълготрайно доставяне на енергия под формата на АТФ за мускулите. Хубаво е оризовите ястия (ориз с гъби, ориз със зеленчуци) да се консумират 2-3 часа преди тренировка, за да може да бъдат максимално усвоени и да отделят максимално количество необходима за тренировката енергия. Същото важи и за неспортуващи хора - колкото по-рано, толкова по-добре. Оризът за обяд ще даде голямо количество енергия, което с дневните движения ще бъде изразходвано - разходки, работа, работа на жлезите, мускулите. Вечерното меню трябва да се абстрахира от участието на въглехидрати. В противен случай те няма да бъдат изразходвани и ще се натрупат като подкожни мазнини.
Най-общо казано съществува два вида ориз: кафяв и бял.
В белия ориз се срещат протеини, които се храносмилят значително по-лесно. Разбира се, всички сме гледали филми с Джеки Чан, Джет Лий и тем подобни "кечисти", които на филмите незнайно защо ядат кафяв ориз (например сцена с Джеки Чан от Карате кид 2010). Защо азиатците предпочитат кафявия ориз?
Отговорът е открит. Учени са установили, че в кафявия ориз има детергенти, които унищожават попаднали вредни протеини в организма. Кафявият ориз съдържа активни съставки, които прочиства кръвоносната система от излишен лош холестерол и спомагат за поддържането на нормални стойности в организма, което от своя страна понижава риска за увреждане на сърдечносъдовата система.
Доказателство за това може да бъде и фактът, че в Китай има много по-малко страдащи от инфаркт на миокарда под всяка форма (масивен, лек, остър), за разлика от всяка друга страна, в чиято култура оризът липсва като важен елемент от хранителния рацион.
Кафявият ориз доставя 13,1 гр вода, 7,4 гр чист протеин, 2,2 гр мазнини, 75,4 гр СЛОЖНИ въглехидрати. Обща енергийна стойност: 360 ккал.
Именно тези показатели показват защо оризът има толкова важно и мащабно значение в бодибилдинга.
Желая здраве на всички! Благодаря, че следите рубриката ми!
Успех в залата и късмет в живота на всички!
Тагове:
Протеин-ползени съвети са приемането му!
Протеин- дайте храна на своите мускули!!...
Ефедрин- сила+топене на мазнини!
Протеин- дайте храна на своите мускули!!...
Ефедрин- сила+топене на мазнини!
Следващ постинг
Предишен постинг
Eto i neshto ot mojata gotvarska praktika- svarjava se oriz s podpravki-ch.piper, bahar, sol, magdanoz, nasturgvat se zele i morkovi, smesvat se s varenia oriz, zaparjva se kaima s cherven piper i domati, luk, praz i chesan, smesva se s oriza, morkovite i zeleto, dobavja se nasturgan kashkaval ili top.sirene, moje i malko smetana, zaviva se v buter testo na rulo i se peche , sled tova moje da se servira s dom. ili mlechen sos -rezeptata mi ne e ne e ot dietichnite hrani, no pak e mn.vkusno i moje da prestoi v hladilnika po-dalgo vreme...
цитирай